VÄLIMERELLINEN PORKKANA-FETA-SALAATTI

juhannussalaatti2.jpg

Tuplatreeninpäivä sekä Quantico maraton, siinä minun juhannusaattoni kohokohdat. Niiden ohella käytiin poikaystäväni kanssa eilen syömässä maittava juhannus dinneri vanhempieni luona, jossa pöydän ehdoton keskipiste oli tämä välimerellinen porkkana-feta-salaatti! Ohje oli isäni bongaus, Makumatkoja maailman keittiöihin blogista – joskin varioitiin sitä hieman, jättämällä avokado pois ja korvaamalla punasipuli kevätsipulilla. Me syötiin salaatin kanssa grillattua kanaa, mutta kyseessä on sen verran ruokaisa salaatti että se sopisi ihan sellaisenaankin esimerkiksi lounaaksi!

Kahdelle pääruoaksi tai neljälle aterian yhteyteen tarvitset:

8 keskikokoista porkkanaa (n. 500 g)
puolikas kuivattu chili tai n. ½ tl chilihiutaleita tai -jauhetta
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
2 valkosipulinkynttä
2 tl tuoreita timjaminlehtiä (riivittynä varresta) tai 1 tl kuivattuna
1 rkl valkoviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
1 rkl + 2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 appelsiini
1 sitruuna
200 g hyvää feta-juustoa
sekalaisia salaatteja 4 reilua kourallista
3 kypsää avokadoa
1 punasipuli
4 rkl siemeniä (esim. pinjan-, auringonkukan-, kurpitsan-)
suolaa ja mustapippuria myllystä

”Hiero huhmareessa tahnamaiseksi seokseksi valkosipulit, chili, jeera, timjami, ripaus suolaa, pari kierrosta mustapippuria, 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl etikkaa. (Eikö ole huhmaretta? Valkosipulin voi puristaa puristimella tahnaksi ja juustokuminan valita valmiiksi jauhettuna- sitten vaan muiden aineiden kanssa sekaisin.)

Kuori porkkanat ja suikaloi ne lyijykynän paksuisiksi tikuiksi. Pyörittele porkkanat huhmareella hieromassasi mausteseoksessa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Halkaise appelsiini ja sitruuna ja laita ne samalle uunipellille leikkuupinta alaspäin. Paahda porkkanoita ja sitruksia uunissa 175°C:ssa 20-30 minuuttia, eli kunnes porkkanat alkavat saada vähän väriä, mutta valkosipuli ei ehdi palaa mustaksi. Porkkanoiden ei ole tarkoitus kypsyä lötköiksi, niihin saa jäädä vähän purtavuutta.

Paahda haluamasi siemenet kuivalla paistinpannulla vaalean ruskeiksi. (Huomioi, ettei erikokoisia siemeniä kannata paahtaa yht’aikaisesti, pienemmät palavat nopeasti..) Kuutioi avokadot, revi salaatti annospaloiksi ja leikkaa sipuli ohuen ohuiksi renkaiksi.

Nosta kypsyneet porkkanat uunista jäähtymään ja purista paahtuneen appelsiinin ja sitruunan mehut vaikkapa teekuppiin. (Polttaako? Laita hedelmä leikkuupinta alaspäin siivilään ja paina hedelmää lusikalla. Ei polta sormia ja mahd. siemenet jäävät siivilään.) Lisää mehun sekaan 2 rkl oliiviöljyä ja 1 tl hunajaa, sekoita ja laita punasipulin renkaat seokseen maustumaan.

Kokoa nyt salaatti lautasille: salaattiseosta, avokadot, lämpimät porkkanat, siemenet ja murusteltu feta. Nostele keon päälle punasipulit ja lusikoi koko komeuden päälle reippaasti mehun ja öljyn seosta.”

juhannussalaatti1

Hieman viitseliäisyyttä vaativasta reseptistä huolimatta, suosittelen kokeilemaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s